• Lorem ipsum

Olijfolie is ouder dan de weg naar Rome. Oude manuscripten schrijven al over het gebruik van olijfolie zo’n 4000 jaar voor Christus, maar de olijfboom werd pas rond 1200 voor Christus naar Italië gebracht. Al snel veroverde de vrucht en haar olijfolie de landen rond de Middellandse zee. Het deed daar niet alleen dienst als belangrijke voedingsbron, maar diende ook als olie voor het opwekken van warmte en licht.

De beste kwaliteit olijfolie is Extra Vierge

De Europese Unie heeft de olijfolie in vier categorieën ingedeeld. De meest prestigieuze is de Extra Vierge Olijfolie. Deze olijfolie moet volgens de EU norm voldoen aan een aantal strenge eisen. De belangrijkste daarvan is de zuurgraad. De norm schrijft voor dat een olijfolie zich pas Extra Vierge mag noemen wanneer de zuurgraad onder de 0,8 procent ligt. Verder moet de olijfolie onbehandeld zijn (maagdelijk) en van de eerste koude persing.

Bulk Olijfolie

Nu zou je denken dat hiermee de kwaliteit van de olijfolie is gewaarborgd. Niets is minder waar. De snelheid waarmee de olijf van de boom in de pers gaat is uiterst belangrijk voor de kwaliteit van de olijfolie. Elk beurs plekje (door machinaal plukken) en elk uur langer tussen pluk en pers is funest voor de kwaliteit en zuurgraad van de olijfolie. De bulk olijfolie wordt gemaakt van her en der (ongeacht herkomst en ras) goedkoop ingekochte olijven. Er staat wel op het etiket iets over een Italiaans zonnetje, Italiaanse traditie of bijvoorbeeld het Spaanse familieleven, maar men vermijdt subtiel te benoemen waar de olijven vandaan komen. Deze komen uit alle landen rond de Middellandse Zee (met name Noord Afrikaans) waar men ze goedkoop kon inkopen. Deze zijn vaak dagen en langer onderweg in vrachtwagens en schepen voordat de fabriek wordt bereikt.

Door de krachtige persen en centrifuges is er maar een persing en dus is daar ALLE olijfolie van de eerste koude persing. De olijven rotten snel en deze zijn veelal beurs en erg lang onderweg geweest. De zuurgraad van deze olijfolie is daarom ook erg hoog en dus moet er worden gemengd met een speciale olijfolie waarvan de zuurgraad bijzonder laag is. De uitkomst is dus altijd een olijfolie met een zuurgraad van 0.79 procent en (per definitie) van de eerste koude persing, want er is er immers maar een. Er mag Extra Vierge op het etiket staan, maar het is wel duidelijk waarom deze olijfolie vaak de helft of nog minder kost dan onze olijfolie. Bedenk ook dat wetenschappelijk is vastgesteld dat de regel: "Hoge kwaliteit is beter voor de gezondheid" van toepassing is.

De echte Extra Vierge

Onze olijfolie wordt geperst van olijven die duurzaam zijn verbouwd, met de hand (m.b.v.. kammetjes) zijn geplukt en zo snel mogelijk na de oogst (koud) worden geperst. Onze olijfolie heeft een zuurgraad die per definitie ver onder de EU-norm van 0,8 procent ligt (veel hebben zelfs een zuurgraad van 0,1 procent) en krijgt haar bijzondere kwaliteit door de ligging van de olijfboomgaard, de weersomstandigheden, het olijvenras en het vakmanschap van de boer. Onze Spaanse olijfolie De Olijfolie Shop Tarragona bijvoorbeeld wordt nog altijd met de hand geplukt en in een traditionele steenmolen geperst. Bij elke olijfolie zou (net als bij wijn) op het etiket moeten staan uit welke streek het afkomstig is en welke olijf of olijven zijn gebruikt. Zonder te overdrijven kunnen we zeggen dat de door ons geselecteerde olijfolie tot de beste en lekkerste van de wereld horen. Ze zijn niet voor niets de favoriet van veel topchefs in Nederland en België

Residu

Residu in sommige flessen is heel normaal. Door de traditionele manier van persen heeft de olijfolie uit Tarragona bijvoorbeeld doorgaans de meeste residu onderin de fles. U kunt het residu daar gewoon laten zitten, hoewel sommige voor gebruik even rollen met de fles om deze deeltjes weer door de olijfolie te mengen. De olijfolie is tenminste tot 2 jaar na de oogst (rond de jaarwisseling) houdbaar. Wij verkopen altijd olijfolie uit het laatste oogstjaar. Lees onze blog over de Nieuwe Oogst

OLIJFOLIE EN GEZONDHEID

Lekker en gezond

Ze zijn er niet veel, verrukkelijke voedingsproducten die ook nog eens bijzonder goed zijn voor uw gezondheid. Onze olijfolie is zo'n product. Een middel tegen o.a. hart- en vaatziekten, kanker, pijn, ontstekingen, hoge bloeddruk, osteoporose, Alzheimer en reumatische artritis. De inwoners van Kreta zijn, zo wijst wetenschappelijk onderzoek uit, de gezondste mens op aarde. Nergens vindt men zo'n laag percentage hart- en vaatziekten en kanker. Het feit dat hun voedsel letterlijk drijft in de olijfolie heeft daar alles mee te maken. Uit onderzoeken van de World Health Organization (WHO) en de Europese Unie is vast komen te staan dat olijfolie niet alleen preventief werkt tegen hart- en vaatziekten en kanker (bij sommige soorten 75% minder kans!), maar ook werkzame stoffen bevat tegen hoge bloeddruk, leverziekten, ontstekingen en zelfs een pijnstillende werking heeft. Ook de kans op osteoporose (afname van botmassa) en reumatische artritis wordt door olijfolie met maar liefst 80% verlaagd. Maar denk ook aan een positieve invloed op allergieën, diabetes, galstenen, overgewicht, trombose, allerlei huidziekten, menstruatieklachten en zelfs mentale klachten zoals depressie of stress.

bron : scientias.nl

Stofje in olijfolie dood kankercellen binnen het uur

Wetenschappers hebben ontdekt dat een stofje in olijfolie in staat is om kankercellen in een half uur tot een uur tijd dood te laten gaan. En dat zonder de gezonde cellen te beschadigen.Het gaat om het stofje oleocanthal. In een nieuw onderzoek tonen wetenschappers aan hoe het stofje kankercellen doodt. Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat het stofje razendsnel te werk gaat, maar ook dat het gezonde cellen met rust laat.

Geen geprogrammeerde celdood

De onderzoekers lieten oleocanthal los op kankercellen en zagen dat deze razendsnel stierven. Binnen dertig minuten tot een uur hadden de kankercellen het loodje gelegd. Daarmee konden de onderzoekers al uitsluiten dat oleocanthal de kankercellen doodde door een proteïne dat apoptose, oftewel geprogrammeerde celdood in gang kon zetten, aan te vallen. Geprogrammeerde celdood kost namelijk tijd: tussen de 16 en 24 uur. De kankercellen reageerden veel sneller op oleocanthal.

Afval

Maar hoe werkte oleocanthal dan wel? De onderzoekers ontdekten dat het stofje zich richtte op een klein blaasje in de kankercel. In dit blaasje zit al het afval dat de kankercel verzameld heeft, opgeslagen. “Zodra je één van deze dingen openbreekt, gaat het mis,” stelt onderzoeker Paul Breslin. Er komen enzymen vrij die er vervolgens voor zorgen dat de kankercel doodgaat.

Gezonde cellen

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat oleocanthal gezonde cellen – die ook zo’n blaasje met afval bevatten – met rust laat. Het stofje zorgde er alleen voor dat de levenscyclus van de gezonde cellen tijdelijk stopte. “Het stofje bracht ze in slaap.” Na een dag gingen de gezonde cellen weer aan het werk alsof er niets gebeurd was.

Nader onderzoek is nu hard nodig. Zo willen de onderzoekers aantonen dat oleocanthal kankercellen in levende dieren kan doden en ervoor kan zorgen dat tumoren kleiner worden. Ook willen ze achterhalen waarom kankercellen gevoeliger zijn voor oleocanthal dan gezonde cellen.

 

Extra Vergine olijfolie

De Extra Vergine olijfolie bevat de meeste antioxidanten en die spelen een belangrijke rol bij het, bij wijze van spreken, ontgiften van het lichaam. Olijfolie is gemakkelijk verteerbaar en bevat per eetlepel ongeveer 120 calorieën. De vitamines die in olijfolie zitten worden zeer gemakkelijk door het lichaam opgenomen. De vette samenstelling van moedermelk is vergelijkbaar met die van olijfolie. Alleen de echte en kostbare Extra Vierge olijfolie heeft deze helende werking. Het is niet voor niets dat grote (supermarkt)merken groot het woord "EXTRA" op hun etiket zetten, maar bij nadere bestudering blijkt dat daar helaas totaal iets anders mee wordt bedoeld. Al onze olijfolies zijn van de eerste koude persing en veel hebben een zuurgraad van rond de 0,1%. Ver beneden de door de EU gestelde norm van 0,8%.

Olijfolie en bakken

Olijfolie is een van de weinige, zo niet de enige olie die zijn eigenschappen bewaart, ook bij hoge temperaturen. Het is daarom lekker en verstandig om in olijfolie te bakken. Toch zijn er verschillende en verwarrende berichten verschenen over hoe gezond het werkelijk is. We proberen in het kort aan te geven welke richtlijnen u kan volgen. Alle werkzame stoffen van olijfolie blijven hun werk doen, ook bij hoge temperaturen. Omdat in Extra Vierge olijfolie de meeste anti-oxidanten en andere werkzame stoffen zitten zouden die dus ook bij het bakken hun goede werk kunnen doen. Het is echter zo dat bij ongefilterde, pure olijfolie veel zwevende deeltjes aanwezig zijn, zoals stukjes van de pit of het schilletje. Deze deeltjes verbranden sneller, verkolen zelfs, en dat zorgt niet alleen voor een mindere smaak, maar ook voor ongezonde stoffen. Het is dus verstandig bij het bakken een zo helder mogelijk (gefilterde) olijfolie te gebruiken. Dat kan en mag ook een Extra Vierge olijfolie zijn. Vaak wordt op het etiket wel aangegeven of de olijfolie geschikt is voor de warme keuken.

Meer informatie over olijfolie en gezondheid vindt u hier. Stofje in olijfolie doodt kankercellen binnen een uur

Bekijk ook onze Frantoi Cutrera Mille. Door de enorme hoeveelheid polyfenolen is dit een olijfolie als medicijn.

OLIJFOLIE EN ALLERGENEN

Olijfolie bevat geen allergenen. Daarnaast bevat olijfolie geen e-nummers. De voedingswaarden zijn vrij eenduidig.

Per portie van 15 ml.
Calorieën 120
Vet14 gram
waarvan verzadigd2,2 gram
Overig0 gram