• Lorem ipsum

In de restaurants

11 Mar 2020
door Nico

Meer smaak tegen minder kosten. Welke restaurateur en chef wil dat nu niet? De allemansvriend op tafel, de voordelige voor het grootverbruik in de keuken , die ene heel bijzondere als belangrijk ingrediënt in dat mooie gerechtje. Hoe gebruikt u olijfolie?

Vier toepassingen voor in het restaurant

Olijfolie kent zo ongelofelijk veel variaties. In ons assortiment zitten olijfolies waarin je groene appeltjes en onrijpe banaan ontdekt, andere met chocolade, gras, noten, peper en bitters. Wanneer ik hoor van een chef "Ik heb al een olijfolie" moet ik altijd stiekem een beetje lachen. Dat is alsof je zegt : "Ik heb al een boek". Of in dit geval als chef "Ik heb al een groente, wat moet ik met een tweede of derde?"

Er zijn wat mij betreft dan ook 4 toepassingen voor olijfolie.

1. de olijfolie op tafel en/of bij het geserveerde brood.

Dat moet een olijfolie zijn die iedereen lekker vindt. Een allemansvriend die hoog op smaak is met vriendelijke smaken als fruit en gras. Zeker niet te bitter. In de eerste plaats omdat niet iedereen dat lekker vindt, maar ook omdat het de smaakpapillen al behoorlijk belast en proef je dan straks die mooie amuses nog wel of dat delicate voorgerechtje?  Ga in dit geval zeker voor kwaliteit. De olie op tafel is je visitekaartje. Laat zien dat je er aandacht aan hebt besteed en alleen de allerlekkerste wenst voor jouw gasten. Zet de gekozen olijfolie op je menukaart. laat je gasten weten waar ze van smullen. Het gebruikte olijfras, de herkomst ... culinaire educatie. Wat zou dat geweldig zijn.

2. De extra vierge olijfolie voor grootverbruik in de keuken

Het langzaam laten garen in olijfolie, marineren in olijfolie, het maken van vinaigrettes, sauzen. Het dresseren van de salade. Olijfolie is een echte smaakmaker. Net als bijvoorbeeld zout haalt het de smaak van het product waarop je het gebruikt meer naar boven. Olijfolie over broccoli laat broccoli meer naar broccoli smaken. Het maakt veel producten lekkerder. Mijn moeder zou kunnen zeggen: "Het maakt zelfs een stoeptegel lekker". Voor dit gebruik ben je op zoek naar topklasse maar met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Wij verkopen topklasse (zuurgraad van 0,1 %) extra vierge die in menig (sterren)keuken staat voor slechts € 28,99 per 5 liter. Dat is goedkoper dan de bulk merken in de meeste groothandelwinkels. Meer smaak voor minder geld. Daar gaat het hier om.

3. Die ene bijzondere voor dat mooie gerechtje.

Trotser kan je me niet maken wanneer een chefkok me belt voor advies. Er is een nieuw gerechtje en die schreeuwt om een mooie olijfolie. Gaan we mee met de smaak, of gaan we juiste tegengas geven? Desserts met olijfolie met tinten van chocolade.... of wildgerechten. Frisse voorjaarssalades met bijvoorbeeld lauwwarme schaaldieren of tonijn of geitenkaas die schreeuwen om een fris groene olijfolie. Giet het over het gerechtje aan tafel en de geur van het voorjaar stijgt op uit het bord. Kan een gerechtje je naar de Provence brengen of Toscane ... ik denk het wel. 

Wij verkopen alle olie per fles. Staat iets kort op de kaart en heeft het maar een paar druppels nodig? Geen nood. U kan en mag gewoon één flesje bestellen... samen met de grote hoeveelheden voor het grootverbruik in de keuken. 

4. Olie om in te bakken.

Ik ken Spaanse chefs die ALLES met Extra Vierge olijfolie doen. Bakken. frituren en koud gebruik. Ze zeggen dat ze er dan minder van nodig hebben en het qua investering dus helemaal niet duurder hoeft te zijn. Het maakt alles wel lekkerder. 
In Nederland zijn we (nog) niet zo ver. Daar wordt vaak de Sansa olijfolie gebruikt wanneer men olijfolie gebruikt om te bakken. Sansa betekent letterlijk - rest of afval. Het is de de restolie van de olijf. De tweede warme persing zouden we vroeger hebben gezegd.  In Spanje noemen ze het orujo (spreek uit o-roeg-go). De olie is dus door een raffinage proces heen gegaan en zal niet spatten en niet of nauwelijks de smaak beïnvloeden. Dat is in sommige gevallen gewenst. Toch daag ik de chefs eens uit met de smaak van Extra Vierge olijfolie bij het bakken te experimenteren. Bak eens op lage temperatuur een spiegelei in de Extra Vierge olijfolie. Vergelijk dat met bakken in boter of de Sansa. Dat smaakverschil, dat kan je dus gebruiken in het pallet van smaken dat je als culinair kunstenaar wil creëren.
Wist u dat Extra Vierge olijfolie van hoge kwaliteit (lage zuurgraad) een hoog verbrandingspunt heeft? Kijk maar eens op de lijst in Wikipedia. 

Laat ons adviseren

Wij kunnen u adviseren om in uw restaurant de juiste olijfolie bij de juiste toepassing te bepalen. De kans op lagere kosten en meer smaak is vrij groot.

Laatst aangepast op 26 januari 15:05 uur

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter