• Lorem ipsum

Gerookte olijfolie? Mij niet gezien.

9 Mar 2020
door Nico

Geen fan

Ik ben geen fan van olijfolie met toegevoegde smaakjes. Er zijn een paar uitzonderingen maar over het algemeen is mijn mening dat nooit de beste olijfolie is gebruikt voor het maken van zo’n olijfolie. De natuurlijke geur en smaak van de extra vierge olijfolie is wat hem bijzonder maakt. Vergelijk het maar met het toevoegen van smaakjes aan wijn. Dat is ook een vreemde gedachte toch? En zelden uitgevoerd. In ieder geval niet met kwaliteitswijn. Wanneer je een geur of smaak wil toevoegen aan je gerecht gebruik dan ‘gewoon’ dat product en voeg het toe in een zelf gekozen intensiteit.

Uitzonderingen

Zoals ik al zei… met een paar uitzonderingen. De RosaOliva van Marina Colonna (olijfolie met rozenblaadjes) is heel bijzonder en werd grappig genoeg eigenlijk alleen rond Valentijn goed verkocht. Onze eigen Chateau d’Estoubon met citroen is ook heel aanvaardbaar. Natuurlijk fris. Maar eigenlijk alleen maar nodig wanneer je geen verse citroen in de buurt hebt. Tot slot nog de olijfolie met Sinaasappel van Naturvie (ook te koop op deze site). Die vind ik ook top. Kleine tip voor super supersnel dessert : Koop bij La Place (Jumbo) vanille Merengue. Verkruimel deze in geslagen slagroom. Je kan het mengsel een beetje opleuken met wat gebroken koekjes er omheen. Giet aan tafel een sliert sinaasappel olijfolie erover. Heeeeerlijk.

Gerookte olijfolie, gewoon zelf doen

En dan de gerookte olijfolie. Ik ken eerlijk gezegd geen gerecht dat ik kan klaarmaken en beter zou smaken met gerookte olijfolie. Let op! Ik zeg dus : Wat ik kan klaarmaken. Ik ben zelf een hobbykok (2 pannetjes in het televisieprogramma Wie is de Chef) en heb geen gerecht in mijn repertoire dat het goed zou doen met gerookte olijfolie. Misschien omdat ik juist gerechten maak waarbij de traditionele geuren en smaken van olijfolie het beste tot hun recht komen. Voor professionals in de keuken ligt dat anders. Die kunnen zo een paar gerechten noemen en bereiden waarbij gerookte olijfolie een goede toevoeging zou zijn. Aan die professionals, topklasse chefs, geef ik het advies om de olie zelf te roken. Doe een lekkere Extra Vierge olijfolie, bijvoorbeeld die van Estoublon Big Green Egg met veel groene tinten in een platte bak en rook het tot een punt dat je als chef tevreden bent over de smaak en intensiteit van het roken. Experimenteer met fruitige milde olijfolies, grassige olijfolies en de wat meer bittere olijfolies. Totdat je de juiste smaak hebt, helemaal naar je zin. Ik garandeer een betere, lekkerdere uitkomst en daarnaast ook een stuk voordeliger dan de prefab gerookte olijfolies op de markt.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter