Afbeelding

Over olijfolie

Olijfolie is ouder dan de weg naar Rome. Oude manuscripten schrijven al over het gebruik van olijfolie zo’n 4000 jaar voor Christus, maar de olijfboom werd pas rond 1200 voor Christus naar Italië gebracht. Al snel veroverde de vrucht en haar olijfolie de landen rond de Middellandse zee. Het deed daar niet alleen dienst als belangrijke voedingsbron, maar diende ook als olie voor het opwekken van warmte en licht.

De beste kwaliteit olijfolie is Extra Vergine

De Europese Unie heeft de olijfolie in vier categorieen ingedeeld. De meest prestigieuze is de Extra Vergine Olijfolie. Deze olijfolie moet volgens de EU norm voldoen aan een aantal strenge eisen. De belangrijkste daarvan is de zuurgraad. De norm schrijft voor dat een olijfolie zich pas Extra Vergine mag noemen wanneer de zuurgraad onder de 0,8 procent ligt. Verder moet de olijfolie onbehandeld zijn (maagdelijk) en van de eerste koude persing.

Bulk Olijfolie

Nu zou je denken dat hiermee de kwaliteit van de olijfolie is gewaarborgd. Niets is minder waar. De snelheid waarmee de olijf van de boom in de pers gaat is uiterst belangrijk voor de kwaliteit van de olijfolie. Elk beurs plekje (door machinaal plukken) en elk uur langer tussen pluk en pers is funest voor de kwaliteit en zuurgraad van de olijfolie. De bulk olijfolie wordt gemaakt van her en der (ongeacht herkomst en ras) goedkoop ingekochte olijven. Er staat wel op het etiket iets over een Italiaans zonnetje, Italiaanse traditie of bijvoorbeeld het Spaanse familieleven, maar men vermijdt subtiel te benoemen waar de olijven vandaan komen. Deze komen uit alle landen rond de Middellandse Zee (met name Noord Afrikaans) waar men zegoedkoop kon inkopen. Deze zijn vaak dagen en langer onderweg in vrachtwagens en schepen voordat de fabriek wordt bereikt.

Door de krachtige persen en centrifuges is er maar een persing en dus is daar ALLE olijfolie van de eerste koude persing. De olijven rotten snel en deze zijn veelal beurs en erg lang onderweg geweest. De zuurgraad van deze olijfolie is daarom ook erg hoog en dus moet er worden gemengd met een speciale olijfolie waarvan de zuurgraad bijzonder laag is. De uitkomst is dus altijd een olijfolie met een zuurgraad van 0.79 procent en (per definitie) van de eerste koude persing, want er is er immers maar een. Er mag Extra Vergine op het etiket staan, maar het is wel duidelijk waarom deze olijfolie vaak de helft of nog minder kost dan onze olijfolie. Bedenk ook dat wetenschappelijk is vastgesteld dat de regel: "Hoge kwaliteit is beter voor de gezondheid" van toepassing is.

De echte Extra Vergine

Onze olijfolie wordt geperst van olijven die duurzaam zijn verbouwd, met de hand (m.b.v. kammetjes) zijn geplukt en zo snel mogelijk na de oogst (koud) worden geperst. Onze olijfolie heeft een zuurgraad die per definitie ver onder de EU-norm van 0,8 procent ligt (veel hebben zelfs een zuurgraad van 0,1 procent) en krijgt haar bijzondere kwaliteit door de ligging van de olijfboomgaard, de weersomstandigheden, het olijvenras en het vakmanschap van de boer. Onze Spaanse olijfolie De Olijfolie Shop Tarragona bijvoorbeeld wordt nog altijd met de hand geplukt en in een traditionele steenmolen geperst. Bij elke olijfolie zou (net als bij wijn) op het etiket moeten staan uit welke streek het afkomstig is en welke olijf of olijven zijn gebruikt. Zonder te overdrijven kunnen we zeggen dat de door ons geselecteerde olijfolie tot de beste en lekkerste van de wereld horen. Ze zijn niet voor niets de favoriet van veel topchefs in Nederland en Belgie

Residu

Residu in sommige flessen is heel normaal. De olijfolie uit Tarragona en Kreta is immers ongefilterd. Door de traditionele manier van persen heeft de olijfolie uit Tarragona doorgaans de meeste residu onderin de fles. U kunt het residu daar gewoon laten zitten, hoewel sommige voor gebruik even rollen met de fles om deze deeltjes weer door de olijfolie te mengen. De olijfolie is tenminste tot 2 jaar na de oogst (rond de jaarwisseling) houdbaar. Wij verkopen altijd olijfolie uit het laatste oogstjaar.

Extra Vierge Olijfolie