Afbeelding

Olijfolie en Gezondheid

Lekker en gezond

Ze zijn er niet veel, verrukkelijke voedingsproducten die ook nog eens bijzonder goed zijn voor uw gezondheid. Onze olijfolie is zo'n product. Een middel tegen o.a. hart- en vaatziekten, kanker, pijn, ontstekingen, hoge bloeddruk, osteoporose, Alzheimer en reumatische artritis. De inwoners van Kreta zijn, zo wijst wetenschappelijk onderzoek uit, de gezondste mens op aarde. Nergens vindt men zo'n laag percentage hart- en vaatziekten en kanker. Het feit dat hun voedsel letterlijk drijft in de olijfolie heeft daar alles mee te maken. Uit onderzoeken van de World Health Organization (WHO) en de Europese Unie is vast komen te staan dat olijfolie niet alleen preventief werkt tegen hart- en vaatziekten en kanker (bij sommige soorten 75% minder kans!), maar ook werkzame stoffen bevat tegen hoge bloeddruk, leverziektes, ontstekingen en zelfs een pijnstillende werking heeft. Ook de kans op osteoporose (afname van botmassa) en reumatische artritis wordt door olijfolie met maar liefst 80% verlaagd. Maar denk ook aan een positieve invloed op allergien, diabetes, galstenen, overgewicht, trombose, allerlei huidziekten, menstruatieklachten en zelfs mentale klachten zoals depressie of stress.

Extra Vergine olijfolie.

De Extra Vergine olijfolie bevat de meeste anti-oxidanten en die spelen een belangrijke rol bij het, bij wijze van spreken, ontgiften van het lichaam. Olijfolie is gemakkelijk verteerbaar en bevat per eetlepel ongeveer 120 calorien. De vitamines die in olijfolie zitten worden zeer gemakkelijk door het lichaam opgenomen. De vette samenstelling van moedermelk is vergelijkbaar met die van olijfolie. Alleen de echte en kostbare Extra Vergine olijfolie heeft deze helende werking. Het is niet voor niets dat grote (supermarkt)merken groot het woord "EXTRA" op hun etiket zetten, maar bij nadere bestudering blijkt dat daar helaas totaal iets anders mee wordt bedoeld. Al onze olijfolies zijn van de eerste koude persing en veel hebben een zuurgraad van rond de 0,1%. Ver beneden de door de EU gestelde norm van 0,8%.

Olijfolie en bakken

Olijfolie is een van de weinige, zo niet de enige olie die zijn eigenschappen bewaart, ook bij hoge temperaturen. Het is daarom lekker en verstandig om in olijfolie te bakken. Toch zijn er verschillende en verwarrende berichten verschenen over hoe gezond het werkelijk is. We proberen in het kort aan te geven welke richtlijnen u kan volgen. Alle werkzame stoffen van olijfolie blijven hun werk doen, ook bij hoge temperaturen. Omdat in Extra Vergine olijfolie de meeste anti-oxidanten en andere werkzame stoffen zitten zouden die dus ook bij het bakken hun goede werk kunnen doen. Het is echter zo dat bij ongefilterde, pure olijfolie veel zwevende deeltjes aanwezig zijn, zoals stukjes van de pit of het schilletje. Deze deeltjes verbranden sneller, verkolen zelfs, en dat zorgt niet alleen voor een mindere smaak, maar ook voor ongezonde stoffen. Het is dus verstandig bij het bakken een zo helder mogelijk (gefilterde) olijfolie te gebruiken. Dat kan en mag ook een Extra Vergine olijfolie zijn. Vaak wordt op het etiket wel aangegeven of de olijfolie geschikt is voor de warme keuken.

Meer informatie over olijfolie en gezondheid vindt u hier.

Stofje in olijfolie doodt kankercellen binnen een uur

Bekijk ook onze Marfil (Ivoor) olijfolie. Door de enorme hoeveelheid polyfenolen is dit het enige olijvenras dat van groen naar wit rijpt in plaats van groen naar zwart. Olijfolie als medicijn.

Extra Vierge Olijfolie